BALFİZİK

SOSYAL MEDYA

© 2022 Özel Balfizik Tıp Merkezi | Tüm Hakları Saklıdır
“Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz.
Paşaalanı Mah. Sabri Uğur Cad.
No: 14 Karesi / BALIKESİR

Pediatrik Rehabilitasyon

Çocuklarda doğuştan veya sonradan ortaya çıkan kas iskelet sistemi ile çocuk felci (Polio), beyin felci (Serebral palsi - CP) hastalıkların rehabilitasyon uygulamalarıdır.

SEREBRAL PALSİ
Serebral palsi doğumdan önce, doğum sırasında yada erken bebeklik döneminde olgunlaşmamış beynin hasarından kaynaklanan,  vücudun kaslarını, duruşunu  etkileyen hareket bozukluklarına verilen isimdir.

En sık nedenleri annedeki bazı rahatsızlıklar ya da enfeksiyonlar, bebekteki enfeksiyon, kafa travması, beyin kanaması ya da beyin kan akışındaki bozukluklar, doğum esnasında oksijensiz kalmadır.

Etkilenmiş çocukta bebeklik döneminde emme ya da yutma ile ilgili problemler, baş tutma, oturma, yürümenin gecikmesi, parmak ucunda yürüme, hareket esnasında, emeklerken yada eşyalara uzanırken vücudun tek tarafını kullanmama, kasların çok sert ya da çok yumuşak olması, motor becerilerde gecikme, titreme, istemsiz hareketler, konuşma zorluğu gibi pek çok belirtiden bir yada birkaçı görülebilir.

Medikal tedavisinin düzenlenmesinin yanında tedavide nörolojik rehabilitasyon çok önem arzetmektedir.Kas eğitimleri ve egzersizler dengenin, motor gelişimin, esnekliğin ve hareketin artışını sağlar. Pediatrik rehabilitasyonda amaç çocuğun çeşitli becerileri elde etmesi  ve sosyal yaşama kazandırılmasıdır.


BRAKİAL PLEKSUS YARALANMASI
Boyundan çıkan sinirler üç büyük dal halinde birleşerek koltuk altından geçerler. Bu sinirlerin oluşturduğu sinir ağına brakial pleksus denir. Bu bölgedeki bir travma sonucu brakial pleksus yaralanması gerçekleşir. Yaralanma en sık doğum esnasında olmaktadır. Yaralanan sinirin gittiği bölgeye göre belirtiler görülür. O bölgede kolunu, omuzunu ya da elini hareket ettirememe, bahşiş eli, pençe el ya da tüm kolda hareket kaybı görülebilir. Rehabilitasyonda hasarın derecesine göre pozisyonlama, egzersizler, elektrik stimülasyonları gibi uygulamalar kolu güçlendirmeyi ve bağımsız hareketi sağlamayı amaçlar.


KIRIK VE KIRIK SONRASI REHABİLİTASYONLARI
Kırık kemik dokunun bütünlüğünün bozulmasına verilen isimdir. Kırık sonrası engellilik önemli bir sorundur. Özellikle ileri yaş hastalarda kırıklar daha risklidir. Kırık hastalarında rehabilitasyon eklem hareketlerini korumak, hastayı en kısa sürede günlük aktivitelerine döndürmek ve  engelliliği önlemeyi amaçlar. Kırık sonrası gerekli cerrahi müdahale ve iyileşme sağlandıktan sonra rehabilitasyon en kısa sürede başlanmalıdır.

 Merkezimizde kırığın bölgesine, yapılan cerrahi ya da medikal tedavinin durumuna ve kişisel farklılıklara göre özel rehabilitasyon protokolleri oluşturulmakta ve uzman bir ekip tarafından kişiye özel olarak uygulanmaktadır.


SKOLYOZ VE DİĞER OMURGA REHABİLİTASYONLARI
Skolyoz omurgadaki yana doğru eğriliklere verilen isimdir. Doğuştan, kas zayıflığına bağlı ya da nedeni bilinmeyen skolyoz şeklinde ortaya çıkabilir. Gelişme çağındaki çocuklarda tespit edildiğinde ilerlemesi mutlaka takip edilmelidir. 30 derecenin altındaki eğriliklerde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, uygun egzersiz programı uygulanmalı ve belli aralıklarla takip edilmelidir. Bunun üzerindeki skolyozlarda ek olarak korse  gerektirebilir.

 

Diğer Hastalıklar