BALFİZİK

SOSYAL MEDYA

© 2022 Özel Balfizik Tıp Merkezi | Tüm Hakları Saklıdır
“Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz.
Paşaalanı Mah. Sabri Uğur Cad.
No: 14 Karesi / BALIKESİR

Ortopedik Rehabilitasyon

KIRIK REHABİLİTASYONU
Kırık kemik dokunun bütünlüğünün bozulmasına verilen isimdir. Kırık sonrası engellilik önemli bir sorundur. Özellikle ileri yaş hastalarda kırıklar daha risklidir. Kırık hastalarında rehabilitasyon eklem hareketlerini korumak, hastayı en kısa sürede günlük aktivitelerine döndürmek ve  engelliliği önlemeyi amaçlar. Kırık sonrası gerekli cerrahi müdahale ve iyileşme sağlandıktan sonra rehabilitasyon en kısa sürede başlanmalıdır.
Merkezimizde kırığın bölgesine, yapılan cerrahi ya da medikal tedavinin durumuna ve kişisel farklılıklara göre özel rehabilitasyon protokolleri oluşturulmakta ve uzman bir ekip tarafından kişiye özel olarak uygulanmaktadır.

MENİSKÜS YARALANMALARI
Her dizde biri içte diğeri dışta olmak üzere iki menisküs bulunur. Dizdeki zorlanmalar ya da travmalar menisküslerin zedelenmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Menisküs zedelenmelerinde iyileşme süreci ve tedavi zedelenmenin ya da yırtığın büyüklüğüne ve yaşa bağlıdır.

Ameliyat gerektirmeyen menisküs yaralanmaları rehabilitasyonunda  bu bölgedeki kasları güçlendirme egzersizleri, yaşam tarzının düzenlenmesi, ayakkabı seçimi, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlamalar, fizik tedavi yöntemleri, enjeksiyon yöntemleri gibi tedavi yöntemleri kullanılır.

Büyük yırtıklarda ve genç yaş grubunda bazen cerrahi tedavi uygulanması gerekebilir. Cerrahi tedavi sonrası rehabilitasyonda diz bölgesindeki demin azaltılması, tam eklem hareketinin sağlanması, günlük yaşam aktivitelerine hızlı dönüş sağlanması amaçlanır.

Merkezimizde menisküs rehabilitasyonu programları uzman bir ekip tarafından yaralanmanın büyüklüğüne, cerrahi tedavi uygulanıp uygulanmamasına ve kişinin ek hastalıklarına göre  şekillendirilmekte ve kişiye özel olarak uygulanmaktadır.

DİZDE ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI
Dizin iç kısmında çapraz bağlar bulunur. Çapraz bağlar dizin normal fonksiyon görmesini sağlar, diz kemiklerinin kaymasını engeller. Bu bağların zedelenmesi durumunda zedelenme derecesine göre cerrahi ya da medikal tedavi gerekir. Medikal tedavide istirahat, ilaçlar, diz içine ya da çevresine yapılan ozon, nöralterapi gibi enjeksiyon yöntemlerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kullanılır. Cerrahi tedavi sonrasında ise rehabilitasyon uygulamaları hastanın ağrısını azaltmak, fonksiyonel düzeyini iyleştirmek, günlük yaşam aktivitelerine en kısa sürede dönüşünü sağlamayı amaçlar.

KALÇA PROTEZİ REHABİLİTASYONU
Kalça ekleminin ileri derecede kireçlenmesi, kalça kemiği başında kanlanmanın bozulması ya da kalça kırığı gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekir ve kalça kemiği yerine protez takılır. Kalça protez ameliyatlarından sonra rehabilitasyon hastayı en kısa sürede günlük aktivitelerine döndürmeyi, fonksiyonel kapasiteyi yükseltmeyi ve  ağrı kontrolünü amaçlar.
Merkezimizde kalça protezi sonrası rehabilitasyon uzman bir ekişp tarafından planlanıp uygulanmaktadır.

DİZ PROTEZİ REHABİLİTASYONU
Diz ekleminde ciddi ve geri dönüşsüz bir hasar durumunda diz artroplastisi operasyonu gerekebilir. Operasyon sonrası dizde ağrı, ödem, eklem hareketinde azalma, bacak kaslarında zayıflama ve yürümede zorluk görülebilir. Diz protezi sonrası ağrıyı ve ödemi azaltmak, kasları güçlendirmek ve günlük yaşama en kısa sürede dönüşü sağlamak rehabilitasyonun temel amaçlarıdır.
Merkezimizde diz protezi rehabilitasyonu tecrübeli bir ekip tarafından uygulanmaktadır.

SKOLYOZ
Skolyoz omurgadaki yana doğru eğriliklere verilen isimdir. Doğuştan, kas zayıflığına bağlı ya da nedeni bilinmeyen skolyoz şeklinde ortaya çıkabilir. Gelişme çağındaki çocuklarda tespit edildiğinde ilerlemesi mutlaka takip edilmelidir. 30 derecenin altındaki eğriliklerde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, uygun egzersiz programı uygulanmalı ve belli aralıklarla takip edilmelidir. Bunun üzerindeki skolyozlarda ek olarak korse gerektirebilir.

TENİSÇİ-GOLFÇÜ DİRSEĞİ
Tenisçi dirseği dirseğin dış tarafında tedondonların ve kasların kemiğe yaışma yerinde görülen ağrılı bir rahatsızlıktır. Özellikle el bileğinin tekrarlayıcı hareketlerini çok yapmak ve ya uzun süreli zorlamak ve travmalar  sonucunda ortaya çıkar.
Golfçü dirseği ise dirsek iç kısmında yine kas ve tendon yapışma bölgesinde görülür. Dirsek iç kemikte ağrı ve hassasiyetle karakterizedir.
Tedavide ilaç tedavileri, dirseğe takılan bandajlar, ozon, nöralterapi gibi enjeksiyon yöntemleri, ESWT ve  fizik tedavi uygulamaları kullanılmaktadır.

TOPUK DİKENİ
Halk arasında topuk dikeni olarak da bilinen Epin Kalkanei, topuk kemiği üzerine yapışan küçük kasların ve fasyanın iltihabına bağlı kemikleşmedir. Genelde 40 yaş üzeri kişilerde olur. Belirti vermeyebileceği gibi, sabah kalkınca ya da uzun dinlenmelerden sonra yürüyünce ilk adımlarda topukta  şiddetli ağrı şeklinde belirti de verebilir. Birkaç adımdan sonra ağrı hafifler ancak gün sonunda yüklenmeye bağlı olarak tekrar artar. Kesin nedeni bilinmemektedir ancak yüksek kilo, ayak deformiteleri, yoğun sportif faaliyetler görülme sıklığını arttırmaktadır.
Tedavide yürüyüş esnasında tabandaki yükü dağıtan topuk yastıkları, antiinflamatuvar ilaçlar,  nöralterapi, ozon tedavisi, ESWT, fizik tedavi yöntemleri ve egzersizler kullanılmaktadır.

Diğer Hastalıklar